Door: Dr. Marco Gresnigt
Voor het eerst kwam ik in aanraking met zandstralen tijdens mijn studie, er was nog niet veel bewijs en/of onderzoek gedaan naar de effecten ervan. Maar gedurende mijn promotie heb ik meerdere onderzoeken gedaan naar vooral de extra hechting die gesilicatiseerd aluminium oxide zand (in combinatie met Silane) kan geven bij hechting aan bestaande composiet restauraties. Daardoor gaat er nu geen kliniekdag voorbij dat ik geen AquaCare gebruik.
In de minimaal invasieve/adhesieve/biomimetische tandheelkunde is een zandstraler eigenlijk niet meer weg te denken. Denk hierbij aan opruwen/schoonmaken van hechtoppervlakten en of oppervlakte modificaties om extra hechting te creëren. Neem bijvoorbeeld de term nonprep veneer, deze zie ik vaak in artikelen en zelfs in internationale literatuur verschijnen, echter zonder preparatie heb je minimale hechting. Er moet, al is het minimaal, een paar micron van het glazuur verwijderd worden om goede hechting te krijgen. Een zandstraler is hierbij erg handig, deze haalt heel snel een zeer dunne laag materiaal weg. Het gebruik van een boor is in deze ook mogelijk maar is meer invasief en minder handig. Niet alleen bij non-prep veneers maar ook bij diasteem sluitingen, slijtage opbouw en eigenlijk alle additieve/adhesieve behandelingen met composiet of keramiek.
Wat ik persoonlijk erg handig vind aan de AquaCare is de optie om te zandstralen met Aquasol (vloeistof). Hierdoor heb ik veel minder last van stof in de behandelkamer en spoelt het meeste zand gelijk weg. Wat (voor mij) een nadeel was, is dat het tot voor kort niet mogelijk was om te stralen met gesilicatiseerd zand. Het nieuwe gesilicatiseerde zand (CoSil) maakt dit wel mogelijk en onze nieuwste onderzoeken laten zelfs zien dat er geen negatief effect is van de Aquasol bij het silicatiseren. Veel onderzoekers en clinici waren bang dat de vloeistof die gebruikt wordt bij silicatiseren de inbedding van het silica zou verminderen. Echter deze hypothese kon in ons onderzoek worden verworpen. Ook hebben we de AquaCare gebruikt in een klinisch onderzoek naar slijtage opbouw met directe composiet restauraties. Dit onderzoek laat zien dat wanneer gezandstraald wordt, we nauwelijks meer adhesieve failures hebben. Tijdens de behandelingen in dit onderzoek hebben we dan ook geen boor meer gebruikt om te prepareren.
Dr. Marco Gresnigt,
DMD PhD | Hoofd restauratieve tandheelkunde en biomaterialen, Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde, Universitair Medisch Centrum Groningen | Tandarts Centrum Bijzondere Tandheelkunde, Martini Ziekenhuis, Groningen