Let op! Tussen 22 december 2023 en 8 januari 2024 zijn wij gesloten. Bestellingen gedaan in deze periode worden op 9 januari 2024 verstuurd.

KDental: Partner in specialties

Zoek

Nog geen account? Maak er dan een aan bij het afrekenen.

Dr. Marco Gresnigt

DMD PhD | Hoofd restauratieve tandheelkunde en biomaterialen, Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde, Universitair Medisch Centrum Groningen | Tandarts Centrum Bijzondere Tandheelkunde, Martini Ziekenhuis, Groningen 

AquaCare hechtingsprotocol

Dit is het stappenplan dat door Marco Gresnigt in onderzoeken wordt gebruikt om middels de AquaCare een optimale hechting te verkrijgen aan tandweefsel met bestaande composieten en of een IDS laag.

Ten eerste dient tandmateriaal opgeruwd te worden met behulp van een boor en of zandstralen. Wanneer men minimaal invasief wil restaureren en er geen preparatie nodig is, is het wel verstandig eerst het tandmateriaal waaraan gehecht gaat worden te zandstralen met bijvoorbeeld AquaCare Aluminium Oxide 50-30 micron. Dit verbetert de hechting aangezien de harde oppervlakte laag dan beter toegankelijk is voor het phosphorzuur.

Wanneer er restauraties of een IDS laag aanwezig is, dient deze eerst gesilicatiseerd te worden met 30 micron CoSil van AquaCare, dit bij voorkeur met Aquasol. Aangezien de losse deeltjes dan met de Aquasol van het oppervlak worden gespoeld.

Zandstralen van IDS (max 1-2 seconden) en composieten (5 sec) met AquaCare CoSil 30 onder een hoek van 45 graden, 1 cm afstand en minimaal 2 bar druk.

Vervolgens zal het glazuur en/of dentine (afhankelijk van het adhesief systeem) geëtst moeten worden (ook bij een twee staps adhesief) met een 35-38% phosphor zuur.
Na het etsen kan de primer worden aangebracht op het dentine (stap 4) en de silaan op het gesilicatiseerde composiet (stap 5). Deze dienen te worden aangebracht zoals beschreven in de bijgeleverde instructies. Voor silane is het van belang dat er maar 1 dunne laag wordt aangebracht en niet meerdere en dat deze goed kan drogen nadien.
Als laatste stap word het adhesief aangebracht waarna men de restauratie kan vervaardigen en of de indirecte restauratie kan plaatsen.

Optimale hechting door preparatie met AquaCare

AquaCare FAQ