Let op! Tussen 23 augustus en 8 september zijn wij gesloten. Bestellingen gedaan in deze periode worden op 9 september verstuurd.

KDental: Partner in specialties

Zoek

Nog geen account? Maak er dan een aan bij het afrekenen.

Tanden bleken met
Boutique Whitening

Van in-office naar thuisbleken

Sinds 2013 mag u als tandarts niet meer dan 6% waterstofperoxide gebruiken voor extern bleken. Een niet-tandarts mag producten aanbieden van maximaal 0,1% waterstofperoxide. Terwijl er voorheen gebleekt werd met 30 en zelfs 38% waterstofperoxide voor in-office bleken. Professioneel bleken via u als tandarts is dus de meest effectieve optie. Daarbij is gebleken dat hiermee ook de manier van tanden bleken door tandartsen is veranderd. Van in-office naar thuis bleken. Dankzij het beperken van de percentages is het directe effect van het bleken afgenomen, maar is de overgevoeligheid verminderd en ook de stoeltijd is afgenomen, waardoor er meer tijd aan andere patiënten kan worden besteed.

Waterstofperoxide vs carbamide peroxide

Voor het thuisbleken zijn er drie verschillende werkzame gels in gebruik; 6% waterstofperoxide, 10% of 16% carbamide peroxide. Bij carbamide peroxide is de waterstofperoxide gebonden aan ureum, waardoor de gel stabieler is in vergelijking met alleen waterstofperoxide. Een 16-17% carbamide peroxide staat gelijk aan een concentratie van 6% waterstofperoxide.

Uit onderzoek blijkt dat carbamide peroxide betere resultaten geeft in vergelijking met waterstofperoxide. Er lijkt geen heel groot verschil te zijn tussen 10% en 16% carbamide peroxide. Normaliter wordt geadviseerd om waterstofperoxide overdag te gebruiken in de bleekmalletjes en carbamide peroxide te gebruiken gedurende de nacht. Dat reden hiervoor zit hem in een verschil van stabiliteit en activiteit. Waterstofperoxide is ongeveer actief voor 30 tot 60 minuten, terwijl carbamide peroxide na 2 uur nog 50% van zijn capaciteit over heeft.

Hoe werkt tanden bleken?

Peroxide breekt af in vrije zuurstofradicalen, die de tand binnendringen en pigmentmoleculen met lange keten oxideren, waardoor ze worden afgebroken en de tand witter wordt. Andere ingrediënten kunnen worden toegevoegd, zoals desensibiliserende middelen, maar deze moeten tot een minimum worden beperkt om de bleekgel niet te destabiliseren. Erik-Jan Muts van MP3 tandartsen in Apeldoorn heeft voor ons de geheimen van het bleken ontrafelt en deelt in dit onderzoek ook de exacte werking van de bleekgels.

Intrinsieke verkleuring van tanden

Het succes van het bleken van tanden hangt grotendeels af van het type verkleuring dat aanwezig is. Intrinsieke kleuring is een verkleuring die in een tand wordt opgenomen, hetzij terwijl de tand zich ontwikkelt, hetzij nadat deze is doorgebroken – deze vlek kan niet worden verwijderd door profylaxe. De vijf oorzaken van het bleken van tanden zijn fluorose, antibiotica, leeftijd, trauma en erfelijkheid. Meer weten over de verkleuring en hoe u dit kunt aanpakken bij uw patiënten? Lees het in onze blog.

De wetenschap achter het tanden bleken

Bij Boutique Whitening worden onze tandenbleekgels gemaakt van waterstofperoxide of carbamideperoxide – dezelfde producten die door alle professionele bedrijven voor het bleken van tanden worden gebruikt.

Download het Boutique Whitening Bleekprotocol over het professioneel tanden bleken. In dit protocol wordt de kunst en wetenschap van het bleken uitgelegd en lees je hoe je optimale resultaten kunt bereiken met het Boutique Whitening-systeem.

Download Bleekprotocol

Vul hier jouw gegevens in om toegang te krijgen tot de PDF