KDental: Partner in specialties

Nog geen account? Maak er een aan bij het uitchecken

Wegens vakantie tussen 31 juli 2023 en 13 augustus 2023 kunnen wij geen uitlevering van uw bestellingen doen. Bestellingen gemaakt in die periode worden op 14 augustus verstuurd.

Intrinsieke verkleuring van tanden: De 5 oorzaken + dé oplossing voor uw patiënten!

Het succes van het bleken van tanden hangt grotendeels af van het type verkleuring dat aanwezig is. Intrinsieke kleuring is een verkleuring die in een tand wordt opgenomen, hetzij terwijl de tand zich ontwikkelt, hetzij nadat deze is doorgebroken – deze vlek kan niet worden verwijderd door profylaxe.

Fluorose

Enkele van de belangrijkste oorzaken van intrinsieke verkleuring zijn overmatige inname van fluoride gedurende de periode dat de tand zich ontwikkelt. De resulterende fluorose manifesteert zich als wit en krijtachtig email of bruine vlekken. Hoe dan ook, bleken kan in de meeste gevallen worden gebruikt om het contrast van het gevlekte glazuur te verminderen en het uiterlijk te verbeteren.

Antibiotica

Een andere belangrijke oorzaak van intrinsieke kleuring is het gebruik van de antibiotica, tetracycline en minocycline. Deze geven een blauwgrijze banding op de tanden. De ernst van de kleuring is afhankelijk van het type en de duur van het gebruik. In beide gevallen is de kleuring vergelijkbaar, maar minocycline kan zowel tijdens de ontwikkeling als na doorbraak vlekken op de tanden veroorzaken. Langdurig bleken is in deze gevallen meestal vereist, maar vaker wel dan niet, moet het worden gebruikt in combinatie met lijmen of fineren om een bevredigend resultaat te krijgen.

Leeftijd

Leeftijd veroorzaakt ook intrinsieke verkleuring van tanden. Dit komt door veranderingen in de fysieke samenstelling van de tand. Na verloop van tijd gaan glazuurlagen verloren, waardoor het donkere onderliggende dentine zichtbaar wordt. Sclerose en secundair dentine kunnen vaak een donkerdere tint aannemen, wat ook bijdraagt aan leeftijdsgebonden verkleuring.

Trauma

De meest voorkomende oorzaak van intrinsieke kleuring is trauma, dat zich in een tweeledig proces manifesteert. Ten eerste veroorzaakt ontsteking van de pulp een bloeding in de dentinale tubuli om de tand een roze tint te geven. De hemoglobine breekt vervolgens af tot ijzersulfide en geeft een donkerzwarte kleur. Dit type kleuring reageert goed op langdurig bleken. Evenzo, als een tand necrotisch wordt als gevolg van een trauma, vindt een soortgelijk proces plaats. De behandeling moet in dit geval echter een wortelkanaalbehandeling omvatten om het necrotische materiaal te verwijderen.

Erfelijkheid

Andere veelvoorkomende oorzaken van intrinsieke kleuring zijn erfelijk. Onvolkomenheden in de vorming van glazuur of dentine kunnen verkleurde tanden veroorzaken. Zowel amelogenesis als dentinogenesis imperfecta, samen met hypoplasie van het glazuur, zijn voorbeelden van erfelijke oorzaken van intrinsieke kleuring. Ziekten zoals porfyrie kunnen ook verkleurde tanden veroorzaken als gevolg van een teveel aan porfyrines in het bloed tijdens de mineralisatie van de tanden. Aangetaste tanden zijn meestal roze-bruin.

Extrinsieke kleuring

Extrinsieke kleuring komt veel vaker voor dan intrinsieke kleuring. Extrinsieke vlekken zijn vlekken die alleen het oppervlak van de tanden aantasten en door profylaxe kunnen worden verwijderd. Meestal komen deze voort uit de interactie van pigmenten uit voedsel en dranken met de tandplak die het glazuur bedekt. Dit kan eenvoudig worden verwijderd door tandheelkundige profylaxe en polijsten. Wanneer dit type vlekken de microscopische scheurtjes en spleten van de tanden binnendringt, kunnen ze niet worden verwijderd door middel van tandenpoetsen of tandheelkundige profylaxe. In deze gevallen is bleken vereist. De meest voorkomende oorzaken van extrinsieke kleuring zijn koffie, thee, rode wijn en roken.

Boutique Whitening: Bleekprotocol – Het bleken vereenvoudigd

Wilt u meer weten over de ins en outs van bleken? Download dan ons Boutique Whitening protocol. Dit protocol staat boordevol wetenschappelijke informatie, diverse stappenplannen en achtergrondinformatie over bleken.

Download Boutique Whitening protocol >>

 

Deel dit bericht:

Recente nieuwsberichten

Karma Dentistry Courses
Nieuws

Karma Dentistry Courses

KDental is sinds jaar en dag partner van Karma Dentistry. Karma staat voor tandheelkunde zoals het hoort. Tandheelkunde die u uw kinderen zou geven. Tandheelkunde

Lees meer »