Let op! Tussen 22 december 2023 en 8 januari 2024 zijn wij gesloten. Bestellingen gedaan in deze periode worden op 9 januari 2024 verstuurd.

KDental: Partner in specialties

Zoek

Nog geen account? Maak er dan een aan bij het afrekenen.

De verschillende manieren van tanden bleken onder de loep [+ video van NOS Stories]

Feiten en fabels over tandenbleken [+ video van NOS Stories]

Ken jij deze video van NOS Stories al? In dit item gaan ze op onderzoek uit naar de verschillende manieren van tanden bleken. Onder andere thuisbleeksetjes, bleeksalons en bleken bij een tandarts worden behandeld en wordt uitgelegd wat de effecten hiervan zijn.

In deze video komt tandarts Erik-Jan Muts aan het woord, die je wellicht kent van onze video’s. Hij geeft zijn deskundige advies over de verschillende manieren van tanden bleken. In dit artikel vatten we de video van NOS Stories samen en delen we mogelijkheden voor tandartsen om te zorgen voor veilige en effectieve bleekbehandelingen voor hun patiënten.

 

Bleken is booming. In de afgelopen jaren zijn er honderden bedrijven bij gekomen waar je tanden kunt laten ‘bleken’. Zo’n 40% van de ondervraagden van de poll van NOS Stories overweegt tanden te bleken,

In het item laat NOS Stories in het kort zien wat de wetenschap achter het witter maken van tanden is. De hoeveelheid waterstofperoxide bepaalt hoe wit je tanden worden en volgens Europese wetgeving mogen alleen tandartsen maximaal 6% waterstofperoxide gebruiken. De rest is slechts beperkt tot 0,1% waterstofperoxide. Dit is volgens Erik-Jan Muts niet voldoende om tanden te bleken en hooguit een schoonmakend effect heeft.

Thuisbleeksetjes om je tanden te bleken

Thuisbleeksetjes worden in het item benoemd en door Erik-Jan onder de loep genomen. Naast waterstofperoxide zitten er ook andere toevoegingen is zoals bijvoorbeeld zoetstof, water, stabilisatoren en soms ook chloor. Allemaal stoffen waarvan bekend is dat ze niet voor wittere tanden zorgen. Voldoet een product aan de wettelijke eis van max. 0,1% waterstofperoxide dan heeft het geen effect en bevat het meer dan de wettelijke eis, dan is het verboden. Omdat op de verpakkingen niet staat wat de concentratie van de stof is, is het onduidelijk of het schadelijk voor je is. Hiermee moeten patiënten dus voorzichtig zijn, als het aan NOS Stories en Erik-Jan ligt.

Tanden bleken in bleeksalons

Ook de andere opties zoals bleeksalons worden behandeld in de video. Bleeksalons beloven gouden bergen als het gaat om wittere tanden. Lampje erop en klaar. In het item zie je een aantal mensen die bij een bleeksalon hun tanden hebben gebleekt en daar veel pijn en ongemakken aan over hebben gehouden. De tanden zijn in veel gevallen wel witter geworden, maar dit was van kortere duur. Hoewel bleeksalons adverteren met tanden bleken, mogen ook zij niet meer dan de benodigde hoeveelheid van 0,1% waterstofperoxide gebruiken.

Risico’s van tanden bleken

In het item worden ook de bleeklampen aangehaald. Er is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze lampen je tanden witter maken. Ze drogen je tanden juist uit. Uitgedroogde tanden lijken witter en zorgt volgens Erik-Jan dat je alleen kortstondig resultaat ziet. Eigenlijk komt een behandeling bij een bleeksalon neer op een grondige uitdroogbeurt.

Conclusie van het item van NOS Stories

Samengevat kunnen de behandelingen met thuisbleeksetjes en bleeksalons even effect hebben, maar dit is van korte duur voor de patiënt en is er een verhoogd risico op beschadiging van glazuur, gevoeligheid en irritatie van het tandvlees. Alleen tandartsen mogen 6% waterstofperoxide gebruiken, dat zorgt dat tanden echt witter worden.

Jouw rol als tandarts

Als tandarts mag je wettelijk met maximaal 6% waterstofperoxide bleken. Je kunt er dus voor zorgen dat je patiënt op een veilige manier wittere tanden krijgt. Tijdens een consult bepaal je of het gebit gezond is voor een bleekbehandeling en stel je een behandelplan op voor de patiënt. Denk hierbij aan advies over dosering, maken van een bleekmalletje en wat te doen bij kronen en vullingen.

Informatie voor jouw patiënt:

Tandartsen hebben een belangrijke rol in de advisering van hun patiënten en omdat bleken dus booming is, is goede informatievoorziening essentieel. Tijdens de opleiding krijgt tanden bleken niet veel aandacht. In deze informatievoorziening kunnen wij helpen. Op onze speciale download-pagina hebben wij een aantal downloads geplaatst die jou als tandarts kan helpen in veilige behandelingen.

Deel dit bericht:

Recente nieuwsberichten