Let op! Tussen 22 december 2023 en 8 januari 2024 zijn wij gesloten. Bestellingen gedaan in deze periode worden op 9 januari 2024 verstuurd.

KDental: Partner in specialties

Zoek

Nog geen account? Maak er dan een aan bij het afrekenen.

In vitro studie hechteffectiviteit van AquaCare poeders

Ben jij ook zo benieuwd wat nou écht het effect is van zout- en zandstralen (air-polishing/abrasion) op de microtensiële hechtsterkte (μTBS) aan dentine?

Professor Marleen Peumans van UZ Leuven heeft in samenwerking met haar team het effect van zand- en zoutstralen op de microtensiele hechtsterkte (μTBS) aan dentine getest (in vitro).

Waarom is ervoor gekozen om het zand- en zoutstralen te onderzoeken? Zandstralen wordt in de dagelijkse klinische praktijk vaak gebruikt bij het plaatsen van adhesieve restauraties om de caviteitspreparatie af te ronden. Daarbij is Aluminiumoxide Poeder (AO) (30 en 50 µm) het meest gebruikte en meest schurende poedertype.

Daarbij wordt aangenomen dat een zichtbaar schoon oppervlak in combinatie met een verhoogde ruwheid van het oppervlak de hechteffectiviteit verhoogt.

De in vitro test is middels 6 verschillende AquaCare poeders gedaan. Er is gekeken naar het effect van Aluminium Oxide poeders 29μm en 53μm, Aluminiumtrihydroxide, Sodium Bicarbonaat, Sodium Bicarbonaat SOFT en de Sylc-poeder bioglass.

In het onderzoek heeft professor Peumans twee verschillende hechtmethoden gebruikt, de Self Etching (SE) methode en de Etch & Rinse methode (E&R). Dit op in totaal 70 derde molaren met behulp van een tweestaps universeel adhesief (G2-BOND Universal).

In het onderzoek worden tevens een aantal SEM afbeeldingen gedeeld van de diverse poeders. Kortom zeer interessant om de zand- en zoutstraalpoeders ook eens vanuit een wetenschappelijk oogpunt te bekijken.

Bovenstaande afbeelding illustreert het volledige proces van dit onderzoek. Alle resultaten van dit onderzoek heeft zij gedeeld tijdens het ‘ITALY MEETS LEUVEN 2.0’ congres in Leuven. De presentatie met daarin de uitleg van het onderzoek, het proces en de conclusie wil ik dan ook graag met jullie delen.

Klik hier voor het volledige onderzoek en de conclusie.

Deel dit bericht:

Recente nieuwsberichten